img

Tájékoztatás a forgalmazott gépjárművekre szerelt gumiabroncsokról az (EU) 2020/740 rendeletével összhangban

A közlekedési ágazat az Unió energiafogyasztásának egyharmadát teszi ki. 2015-ben az Unió teljes üvegházhatású gáz kibocsátásának 22 %-áért a közúti szállítás volt felelős. A gumiabroncsok – főként gördülő-ellenállásuk miatt – a járművek üzemanyag-fogyasztásának 20–30 %-áért felelősek. Ezért a gumiabroncsok gördülő-ellenállásának csökkentése jelentős mértékben hozzájárulna a közúti közlekedés üzemanyag-hatékonyságához, és ezáltal az üvegházhatású gázkibocsátás csökkentéséhez, valamint a közlekedési ágazat dekarbonizációjához.

AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS (EU) 2020/740 rendelete meghatározza a gumiabroncsok paramétereire vonatkozó, címkézés útján történő harmonizált információszolgáltatás kereteit, lehetővé téve a végfelhasználók számára, hogy gumiabroncs vásárlásakor megalapozott döntést tudjanak hozni annak érdekében, hogy az üzemanyag-hatékony, tartós, biztonságos és alacsony zajkibocsátási szinttel rendelkező gumiabroncsok használatának előmozdítása révén javuljon a biztonság, magasabb legyen az egészségvédelem szintje és növekedjen a közúti közlekedés gazdasági és környezeti hatékonysága.

Az (EU) 2020/740 rendelet teljes szövege ezen a linken érhető el.

A gumiabroncsok állapota kiemelt szerepet játszik a jármű biztonságos vezethetőségének szempontjából. A biztonságos közlekedés, az üzemanyag-hatékonyság és a nedvestapadás optimalizálása érdekében a gumiabroncsok nyomását és állapotát rendszeresen ellenőrizni kell. Mindemellett a tényleges üzemanyag-megtakarítás és a közúti közlekedésbiztonság nagyban függ a vezetői stílustól is. A környezettudatos vezetés jelentős mértékben csökkentheti az üzemanyag-fogyasztást.
[További tippek a gazdaságos vezetés érdekében]

Az Emil Frey Import Kft. ezúton közzéteszi a Magyarországon forgalmazott Subaru modellekre felszerelt gumiabroncsokra vonatkozó adatokat.

Áttekintő táblázat:

gumiabroncsok


Az egyes modellekre vonatkozó adatlapok és gumiabroncscímkék a következő linkeken érhetők el.


Gumiabroncscímke

A gumiabroncscímke felső részén szereplő információk:

cimke

(I) QR-kód: Információ az EU termékadatbázisban.
(II) Kereskedelmi név vagy védjegy.
(III) Gumiabroncstípus-azonosító.
(IV) Gumiabroncs méretjelölése, terhelési- és sebességindexe.
(V) Gumiabroncs osztálya:
C1: személygépjárművek
C2: kisteherautók
C3: nehéz tehergépjárművek
(VI) Üzemanyag-hatékonysági osztály: Az üzemanyag-hatékonysági osztály A-tól (leghatékonyabb) E-ig (legkevésbé hatékony) terjed. Egy csúcskategóriás gumiabroncs kisebb gördülési ellenállással rendelkezik, ezért kevesebb energiát igényel a jármű mozgatásához. Ez alacsonyabb energiaköltségeket jelent (fosszilis tüzelőanyagok vagy villamos energia).
(VII) Nedvestapadási osztály:
A nedvestapadási osztály A-tól (rövidebb fékút nedves aszfalton) E-ig (leghosszabb fékút nedves aszfalton) terjed.


A gumiabroncscímke alsó részén feltüntetendő információk az olyan gumiabroncsoktól eltérő minden gumiabroncs esetében, amelyek elérik a hótapadási jelzőszámnak az ENSZ EGB 117. sz. előírásában meghatározott minimumértékeit vagy a jégtapadási jelzőszám vonatkozó minimumértékeit, illetve mindkettőt:

cimke2

(I) A külső gördülési zaj osztálya és mért értéke: A külső zaj osztály A-tól (kevesebb zaj a járművön kívül) és B-ig terjed (nagyobb zaj, a C osztály zajszintje már nem megengedett). Ez a zaj különbözik az „üregzajtól”, amely a felnikből az autó belsejébe továbbjut.
(II) EU rendelet sorozatszáma.A gumiabroncscímke alsó részén feltüntetendő információk azon gumiabroncsok esetében, amelyek elérik a hótapadási jelzőszámnak az ENSZ EGB 117. sz. előírásában meghatározott minimumértékeit:

cimke3

(I) A külső gördülési zaj osztálya és mért értéke: A külső zaj osztály A-tól (kevesebb zaj a járművön kívül) és B-ig terjed (nagyobb zaj, a C osztály zajszintje már nem megengedett). Ez a zaj különbözik az „üregzajtól”, amely a felnikből az autó belsejébe továbbjut.
(II) Hótapadás piktogram.
(III) EU rendelet sorozatszáma.A gumiabroncscímke alsó részén feltüntetendő információk azon gumiabroncsok esetében, amelyek elérik a jégtapadási
jelzőszám vonatkozó minimumértékeit:


cimke4

(I) A külső gördülési zaj osztálya és mért értéke: A külső zaj osztály A-tól (kevesebb zaj a járművön kívül) és B-ig terjed (nagyobb zaj, a C osztály zajszintje már nem megengedett). Ez a zaj különbözik az „üregzajtól”, amely a felnikből az autó belsejébe továbbjut.
(II) Jégtapadás piktogram.
(III) EU rendelet sorozatszáma.A gumiabroncscímke alsó részén feltüntetendő információk azon gumiabroncsok esetében, amelyek elérik a hótapadási jelzőszámnak az ENSZ EGB 117. sz. előírásában meghatározott vonatkozó minimumértékeit és a jégtapadási jelzőszám minimumértékeit egyaránt:


cimke5

(I) A külső gördülési zaj osztálya és mért értéke: A külső zaj osztály A-tól (kevesebb zaj a járművön kívül) és B-ig terjed (nagyobb zaj, a C osztály zajszintje már nem megengedett). Ez a zaj különbözik az „üregzajtól”, amely a felnikből az autó belsejébe továbbjut.
(II) Hótapadás piktogram.
(III) Jégtapadás piktogram.
(IV) EU rendelet sorozatszáma.
További tippjeink a gazdaságos vezetést illetően

A következő javaslatok segítik a gazdaságos üzemanyag-felhasználást.

  • Mindig a menetsebességnek és az útviszonyoknak megfelelő sebességfokozatot válasszon.
  • Kerülje a hirtelen gyorsításokat és fékezéseket, tartson megfelelő követési távolságot. Mindig egyenletesen gyorsítson a kívánt menetsebesség eléréséig. Ezután amennyire lehet, tartsa a sebességet.
  • Ne pumpálja a gázpedált és kerülje a motor túlpörgetését.
  • Ne járassa a motort alapjáraton hosszabb ideig.
  • A motor legyen mindig megfelelően beállítva.
  • Az abroncsnyomást tartsa mindig az előírt értéken. A túl alacsony nyomás a gumiabroncs gyors kopásához és gazdaságtalan üzemanyag-felhasználáshoz vezet.
  • A klímaberendezést csak szükség szerint működtesse.
  • Ügyeljen az első és hátsó futómű megfelelő beállítására.
  • Ne szállítson a járműben felesleges csomagot vagy egyéb terhet.