A Subaru világelső vezetéstámogató technológiája

A Subaru élenjáró EyeSight* vezetéstámogató rendszere második szempárként figyeli az autó előtti útszakaszt; a sztereó kamera háromdimenziós, színes képeket közvetít a rendszernek, ami a kiváló képfelismerő funkciója révén majdnem olyan élesen lát, mint az emberi szem.

A kamera képei alapján az EyeSight rendszer képes precízen meghatározni a formákat, a sebességet és a távolságot. Ha a berendezés veszélyhelyzetet észlel, figyelmezteti a vezetőt, sőt, szükség esetén a fékeket és a kormányt is működésbe hozza. Tökéletesített képességei révén az EyeSight mérsékli a vezető terhelését, és fokozza a Forester utasainak biztonságérzetét.Ütközésmegelőző fékezés*

Ha a berendezés úgy értékeli, hogy ütközés várható egy másik járművel vagy egyéb útakadállyal, az ütközésmegelőző fékrendszer fény- és hangjelzéssel hívja fel erre a figyelmet. Ha a vezető nem kezd elkerülő manőverbe, a rendszer automatikusan működésbe hozza a fékeket, hogy csökkentse az ütközés erősségét, vagy – ha ez még lehetséges – megakadályozza az ütközést.

Ütközésmegelőző fékezés vészhelyzeti kormányzással*

Amikor az ütközésmegelőző fékezés nem elegendő, a vészhelyzet elkerülése érdekében a sztereó kamerák és a hátsó radar segítségével az EyeSight felméri, hogy van-e elegendő szabad hely a baleset elkerülésére, és ha így van, akkor automatikus kormányrásegítéssel segít megakadályozni az elöl lévő járműnek ütközést.

Vészhelyzeti sávtartó automatika*

Ha a rendszer úgy érzékeli, hogy a jármű kitérni készül a forgalmi sávjából, miközben a szomszédos sávban egy másik jármű szemből vagy hátulról közeledik, a vészhelyzeti sávtartó automatika segíti a kormánykezelést azzal, hogy automatikusan a helyes irány­ba fordítja a kormánykere­ket, megakadályozva ezzel a sávelhagyást.

Adaptív tempomat*

Az adaptív sebességtartó automatika az elöl lévő járműhöz igazítja a tempót, és tartja a beállított követési távolságot, folyamatosan ellenőrizve az elöl haladó jármű sebességét és távolságát. Az adaptív tempomat nemcsak az elöl haladó járművet, hanem annak féklámpáját is érzékeli, és akár az araszoló forgalom tempóját is képes tartani, még kényelmesebbé téve ezzel a hosszú autóutakat.

Sáv közepén tartó automatika*

A rendszer csökkenti a vezető terhelését azáltal, hogy a sávfelfestések és az elöl haladó jármű figyelésével, automatikus kormányvezérléssel segíti a Forestert a forgalmi sáv közepén tartani.

Sávtartó automatika*

A sávtartó automatika a sztereó kamerákon keresztül figyeli az útburkolati jeleket, és amennyiben a rendszer úgy érzékeli, hogy a jármű kitér a sávjából, a megfelelő kormánymozdulattal segít megelőzni a sáv elhagyását a biztonságos haladás érdekében.

Elindulásra figyelmeztető rendszer*

Ha az autó áll, ám az EyeSight azt érzékeli, hogy a forgalom újra megindult (az elöl lévő jármű elmozdult a helyéről), az elindulásra figyelmeztető rendszer fény- és hangjelzéssel adja ezt a vezető tudtára.

Ütközésmegelőző gázvezérlés*

Ha az EyeSight akadályt érzékel az autó előtt, ám a vezető előre indul, ahelyett hogy hátramenetbe kapcsolna, az ütközésmegelőző gázvezérlés hangjelzéssel és villogó fénnyel jelzi ezt, valamint lekapcsolja a motor teljesítmény-leadását, megakadályozva ezzel a frontális ütközést.


* Előfordulhat, hogy az EyeSight vezetéstámogató rendszer működése nem minden forgalmi helyzetben optimális. Előfordulhat, hogy az EyeSight rendszer nem, vagy csak korlátozottan ismeri fel a járműveket, egyéb közlekedőket, tárgyakat, sávfelfestéseket stb. A biztonságos és körültekintő autózásért, valamint a közlekedés szabályainak betartásáért mindig a vezető felel. A rendszer hatékonyságát számos olyan tényező befolyásolhatja, mint a jármű karbantartása, illetve az út- és időjárási viszonyok. Előfordulhat, hogy az ütközésmegelőző fékrendszer nem működik minden helyzetben. Az útakadályok és az autó sebességkülönbségétől, az akadály magasságától és egyéb körülményektől függően bizonyos közlekedési helyzetekben nem állnak fenn az EyeSight optimális működéséhez szükséges feltételek. A bemutatott EyeSight rendszer működéséről és korlátairól az EyeSight rendszer kezelési kézikönyvben talál részletes leírást.